«Запорізький електровозоремонтний завод» (ПрАТ «ЗЕРЗ») освоїть капітальний ремонт двоповерхових поїздів серії EJ-675 за посередництва «Škoda Transportation a. s.», інформує REUA з посиланням на Медіацентр “Магістраль”.

Укрзалізниця придбала два двоповерхових поїзди Skoda EJ675 City Elephant напередодні чемпіонату “Євро-2012”, у 2018 році завершився термін їхнього сервісного супроводження. Міжнародні тендери з пошуку підрядника для виконання ремонтних робіт капітального обсягу засвідчили, що іноземний ринок прагне отримати більше, ніж може заплатити Укрзалізниця. Модернізація в Україні дасть змогу зекономити до 2 млн євро, підрахували в УЗ. Наприкінці 2019 р. вирішили, що капремонт EJ-675 буде проведений на ПрАТ «ЗЕРЗ», задля підготовки запорізьких спеціалістів розпочали співпрацю з АО «Škoda Transportation a. s.».

Фото Медіацентр “Магістраль”

Олег Головащенко, т. в. о. голови правління ПрАТ «ЗЕРЗ»:

— Для участі в цьому проєкті обрали наш завод. Адже він найпотужніший порівняно з іншими локомотиворемонтними підприємствами АТ «Укрзалізниця» за виробничими площами, рівнем технічної бази, наявністю необхідної кількості висококваліфікованих працівників. Минулого року наш колектив відремонтував 40 електровозів, а нинішнього — плануємо 53 (у разі підтримки програми керівництвом АТ «Укрзалізниця» та затвердження фінансового плану товариства Кабінетом Міністрів).

Іво Гурняк, директор з продажу АО «Škoda Transportation a. s.»:

— Наразі ми переконалися, ПрАТ «ЗЕРЗ» здатен капітально відремонтувати поїзди серії EJ-675. Залишилось обговорити деталі. Готові допомагати інженерним, технічним і технологічним супроводженням, постачанням необхідних запасних частин, брати участь у залученні фахівців з тих робіт, які самі не виконуємо, а також у випробуваннях оновлених поїздів. Вважаю, що ремонт першого потяга триватиме приблизно півроку, поки фахівці отримають необхідний досвід та вирішаться всі організаційні питання. Наступний можна оновити вдвічі швидше.

Франтішек Буреш, член правління АТ «Укрзалізниця», голова наглядової ради галузевих приватних акціонерних товариств:

— Освоєння колективом ПрАТ «ЗЕРЗ» нового виду виробничої діяльності не лише заощадить Україні чималу суму валюти, а й залучить ремонтні та будівельні технології світового рівня. З цією ж метою ведемо перемовини з керівництвом АО «Škoda Transportation a. s.» щодо стажування наших працівників. Мусимо ремонтувати свій рухомий склад не за кордоном, а на власних потужностях. Причому з максимальним використанням деталей і запчастин українських виробників. Але за інженерної підтримки будівників цієї техніки. Саме такий підхід, на моє глибоке переконання, гарантує не тільки якісне технічне обслуговування та капремонт сучасного рухомого складу АТ «Укрзалізниця», а й локалізацію певної частини його виробництва у майбутніх контрактах.

Сергій Лейбук, директор філії «Українська залізнична швидкісна компанія» АТ «Укрзалізниця»:

— Нині ми на 90% наблизилися до започаткування проєкту. Ремонт першого потяга стане своєрідним каталізатором для вирішення численних проблем. Під час процесу будемо вчитися ефективній взаємодії. Зі свого боку готові створити бригаду фахівців, які перейматимуть досвід чеських колег із технічного обслуговування EJ-675. Союз між АТ «Укрзалізниця», філією «УЗШК» і ПрАТ «ЗЕРЗ» триватиме стільки, скільки будемо експлуатувати ці поїзди.

Позначки: , , , , ,