Розподіл потужностей на вантажні перевезення на європейських залізничних коридорах наразі не відповідає потребам міжнародних залізничних вантажів.

Спосіб вирішення цього питання в Європі є фрагментарним та негармонізованим. Тому Положення про залізничні вантажні коридори слід переглянути. Про це йдеться у заяві ERFA, яка представляє європейську залізничну вантажну галузь, під час громадських консультацій щодо коридорної мережі, повідомляє Railfreight.

Європейська комісія вже розпочала процес перегляду Трансєвропейської транспортної мережі (TEN-T), загальноєвропейської мережі, що включає основні транспортні маршрути. В даний час відбувається завершення відкритої консультації, в результаті якої в 2020-2022 рр. Буде представлена ​​пропозиція щодо регулювання переглянутого TEN-T.

Міжнародний підхід
ERFA твердо вірить, що для того, щоб залізничні вантажні перевезення змогли зростати, сектору необхідні суворі правила щодо залізничних вантажних коридорів, які забезпечують доступ залізничних вантажних компаній до достатнього рівня та якості пропускної здатності по коридорах.

«Розподіл інфраструктури зараз управляється на національному рівні. Це зрозуміло, враховуючи, що більшість залізничних перевезень, особливо пасажирських, є національними. Однак вантажні перевезення зазвичай є міжнародними, тому необхідний міжнародний підхід до розподілу потужностей. Перегляд Регламенту 2010/913 має вирішальну роль у подоланні національного підходу щодо розподілу потужностей та міжнародних потреб вантажних перевезень», – пише організація.

Рівний пріоритет
Відповідно до групи інтересів, правила розподілу для вантажних шляхів повинні бути визначені, міжнародно гармонізовані та забезпечені для вантажних поїздів. Вантажні поїзди повинні мати однаковий пріоритет у розподілі слотів, як пасажирські поїзди у всіх країнах коридорів.

Крім того, керівники інфраструктури та організації коридорів повинні впроваджувати наднаціональне управління дорожнім рухом, яке б наголошувало на якості міжнародних вантажних поїздів, рекомендують вони.

«Надайте організаціям коридору рівноправні рішення та керуючі права, як адміністратори національної інфраструктури. Інвестиції в коридор не повинні перешкоджати національним інтересам. Підприємства залізничного транспорту повинні мати рівну позицію в управлінні організацією коридорів із визначеними правами на рішення».

Мережа TEN-T
Генеральний секретар ERFA Конор Фейган прийшов до висновку:

“ERFA зробила свій внесок у громадські консультації та сподівається на співпрацю з Європейською Комісією та іншими зацікавленими сторонами у наступних кроках процесу. ERFA твердо переконаний, що потреби залізничної вантажної галузі повинні бути центральними у процесі перегляду, і що для цілей Європи щодо модальної зміни важливо, щоб ця можливість не була втрачена “.

Положення про Європейську залізничну мережу для конкурентоспроможних вантажних перевезень (Регламент ЄС 913/2010) набуло чинності 9 листопада 2010 року. Європейська комісія має на меті значно покращити сумісність у Європі. Кінцева мета – до 2030 року перевезти 30 відсотків усіх наземних товарів на відстані, більші за 300 кілометрів залізницею чи баржею.