У Дніпрі провели порівняльні випробування катаних і литих коліс. Результати тестів показали, що литі колеса не відповідають вимогам стандарту ДСТУ ГОСТ 10791 до: 2016, а також мають пори в макроструктуру, що говорить про низьку експлуатаційної надійності таких коліс.

Про це в коментарі ЦТС розповів Олександр Бабаченко, директор Інституту чорної металургії ім. З.І. Некрасова НАН України.

У жовтні 2019 року було завершено порівняльні випробування українських суцільнокатаних коліс і литих коліс класу B і C зарубіжного виробництва, які виготовлені за американським стандартом AAR M107 / М208. Проводився широкий спектр досліджень – крім стандартних випробувань, додатково визначалися показники, які характеризують експлуатаційну надійність і довговічність коліс.

Олександр Бабаченко прокоментував результати випробувань:

“По межі міцності і твердості литі колеса відповідають вимогам нашого стандарту. Але це було очікувано, так як отримати потрібну міцність і твердість – найпростіше завдання: збільшити вміст вуглецю в стали. Найскладніше – це отримати характеристики пластичності, ударної в’язкості. Так ось: практично за всіма цими характеристиками литі колеса поступаються українським суцільнокатані і не відповідають вимогам вітчизняного стандарту на колеса ДСТУ ГОСТ 10791 до: 2016.

Що стосується дослідження макроструктури, то в литих колесах класу B і C були виявлені пори, причому, у всіх елементах коліс. Що абсолютно неприпустимо! Пори негативно впливають на експлуатаційну надійність коліс і, відповідно, загальну безпеку залізничних перевезень”.

Фото О. Бабаченко, опубліковано ЦТС

Бабаченко додав, що дослідження мікроструктури показали аналогічні результати:

“Хімічні елементи всередині колеса розподілені неоднорідне – виявлена ​​т. Н. Сегрегація. Це пов’язано з технологією виробництва литих коліс і неоднорідною кристалізацією металу. Крім того, в мікроструктурі литих коліс виявлено багато неметалевих включень. Такі дефекти негативно позначаються на експлуатаційної надійності коліс”.

Фото О. Бабаченко, опубліковано ЦТС

Звіт з результатами випробувань передадуть в Національну академію наук України і “Укрзалізницю” з висновком про низьку експлуатаційної надійності литих коліс в порівнянні з суцільнокатані та небезпечності їх експлуатації на залізницях України.

Нагадаємо, раніше в інтерв’ю ЦТС директор Інституту чорної металургії розповів, що литі колеса у всьому світі застосовуються тільки на замкнутих маршрутах, наприклад, на маршрутах “порт-рудник”, де їздять тільки вантажні потяги. У разі події власник складу і залізничного  полотна несе тільки економічні втрати, які пов’язані з безпекою пасажирів. В Україні такі колеса ніколи не застосовувалися, оскільки на мережі УЗ здійснюється змішаний рух пасажирських і вантажних поїздів. А в європейських країнах литі колеса повністю заборонені саме з міркувань безпеки