Україна успішно опротестувала у Світовій організації торгівлі заборону експорту вагонів і залізничного устаткування в Росію, повідомляє Європейська правда. Рішення по апеляції на користь України офіційно опубліковано 4 лютого 2020 року.

Апеляційний орган Світової організації торгівлі задовольнив скаргу України на програне рішення у справі, що стосується введеної РФ заборони на експорт українських вагонів та залізничного обладнання.

“Всі вимоги Росії Апеляційний орган СОТ відхилив. Зате апеляційні вимоги України задоволені (за винятком одного). Це велика сатисфакція для нас”, – зазначив заступник міністра економіки України Тарас Качка.

Україна подала позов до СОТ у 2015 році. За даними уряду, в результаті російських обмежень український експорт залізничної продукції в РФ з 2012 по 2016 роки скоротився більш ніж у 20 разів – з 2,6 млрд доларів до 95 млн доларів.

В рамках справи Україна доводила, що призупинення дії сертифікатів відповідності та неприйняття до розгляду заявки на проведення сертифікації призвело до дискримінації, невиправданих перешкод у торгівлі та недотримання встановленої процедури оцінки відповідності товару.

Група експертів підтвердила, що Росія порушила свої зобов’язання стосовно невизнання сертифікатів, виданих українським виробникам в інших країнах Митного союзу, що це, у свою чергу, створює переваги для національних виробників.

Водночас група експертів не підтвердила існування систематичного обмеження імпорту з боку Росії, посилаючись на те, що протягом певного періоду часу (квітень 2014 – грудень 2016) ситуація в Україні в частині безпеки була непорівняною із ситуацією в інших країнах. Україна з цим рішенням не погодилася і оскаржила його.

Рішення панелі арбітрів Світової організації торгівлі було опубліковано 30 липня 2018 року. Тоді експерти СОТ визнали правомірним відмову Росії надавати сертифікати української продукції. Втім, при цьому СОТ частково підтримала і позицію України. Арбітри назвали неправомірною відмову росіян визнавати сертифікати, видані української продукції Білоруссю і Казахстаном.

У серпні 2018 року Україна оскаржила рішення СОТ щодо обмеження на поставки до Росії вагонів і стрілочних переводів (справа України проти Росії “Росія – заходи, що впливають на імпорт залізничного обладнання та їх частин” (DS499)).