Міністерство транспорту Великої Британії виділило початкові 500 млн фунтів для відновлення руху залізничними лініями та станціями, що були закриті майже півстоляття тому, повідомляє IRJ.

53 км залізничної ділянки на кордоні з Шотландією після тривалого простою знову відкрили у вересні 2015 року. Обсяг перевезень перевищив очікування і все ще зростає.

Спочатку було обрано два проекти: DfT надасть 1,5 мільйона фунтів для вивчення потенціалу повторного відкриття вантажної лінії, що з’єднує Ньюкасл з Блітом та Ашингтоном, для пасажирських перевезень, і 100 000 фунтів на вивчення повторного відкриття лінії відгалуження від Poulton-le-Fylde, на лінія Престон – Блекпул Північ, до Флітвуда. Громадський рух за відкриття цих станцій тривав майже десять років – з 2009 року.

20 млн фунтів є доступними для відкритих станцій в Англії та Уельсі. Перші дві ітерації схеми призвели до відкриття 10 нових станцій.

Нарешті, DfT запустив фонд ідей в розмірі 300 000 фунтів стерлінгів, щоб заохотити місцеві органи влади та громадські групи висловитись із пропозиціями щодо повторного впровадження послуг з пасажирського транспорту.

Нагадаємо, що у 1963 році після звіту голови Британської залізниці доктора Річарда Бічінга про необхідність скорочення залізничної мережі у 1960-70 роках було закрито понад 2300 станцій та 8000 км ліній, або 55% всіх станцій та 30% колій. Тривалий час закриття залізничних станцій та фінансування лише магістральних ліній було урядовою політикою відомою як “Beeching cuts”.

“Багато громад досі живуть із шрамами, які виникли після закриття їх місцевої залізниці більше п’яти десятиліть тому”, – говорить пан Грант Шаппс, державний секретар Великобританії з питань транспорту. «Сьогодні ми бачимо, що скасування обмежень Бічінга, повертає місцеві залізниці та станції до колишньої слави. Інвестування в транспортні зв’язки має важливе значення для вирівнювання доступу до можливостей по всій країні, забезпечення кращого зв’язку наших регіонів, процвітання місцевої економіки”.

Пасажиропотік на більшості відновлених ліній та станцій у Великобританії перевершив найсміливіші очікування. Наприклад, лінія Ebbw Vale в Уельсі знову відкрилася в лютому 2008 року. Прогнозувалося, що до 2012 року щомісячно перевозитимуть 33 000 пасажирів, але вже до травня 2009 року обсяг пасажирів досяг 55 000 осіб на місяць.

Аргументація щодо повторного відкриття лінії базується на відродженні громад Ашингтона та Південно-Східного Нортумберленда.

Цей район характреризується високим рівнем безробіття – 12,7%, 21% отримує ключові державні пільги. Поліпшення транспортних сполучення до Ньюкасла та Гейтсхеда покращить доступ до робочих місць. Попри те, що більшість домогосподарств зараз мають доступ до автомобіля, залишається багато 1 автомобільних домогосподарств, де 2 або більше людей шукають роботу. Зокрема, молоді люди часто не можуть дозволити собі керувати власним автомобілем і залежать від хорошого громадського транспорту, щоб знайти роботу.

Хороший громадський транспорт та доступ до роботи також створюють внутрішні інвестиції. Люди, які вже мають роботу, але прагнуть влаштуватись удома, знайдуть такі місця, як Ашингтон, Бедлінгтон та Бліт, привабливішими, оскільки вони зможуть легко дістатися до місця роботи. Такі люди підтримуватимуть місцевий бізнес, створюючи подальшу зайнятість у цьому районі.

Справа про створення нової станції в Вудхорні базується як на її функціонуванні як “Park & ​​Ride”, яка обслуговує села та громади навколо Ашингтона, а також на перевезення поза піковим дозвіллям з Ньюкасла і далі на узбережжя до сусіднього досвіду Вудхорна – A музей гірничої справи та життя Нортумберленду та головна туристична визначна пам’ятка.

Відновлена ​​лінія також надасть доступ до ширшої залізничної мережі, що полегшить доступ до таких місць, як Йорк, Лідс, Бірмінгем та Лондон. Це робить громади, які обслуговуються лінією, більш привабливими для бізнесу, а також надають доступ до більш широкого спектру робочих місць у таких місцях, як Сандерленд чи Дарем.

Нова послуга пасажирів також підтримає подальший розвиток житла, зменшить затори на дорозі по коридору А189 на хребті A199 та допоможе досягти цілей скорочення викидів CO2.