«АрселорМіттал Кривий Ріг» є власником одного з найбільших парків ТРС у галузі – 172 локомотиви (126 – для обслуговування металургійного виробництва та 46 – гірничодобувного).  Річна потреба в капремонті (його проводять раз в шість років) – становить близько 20 машин на рік. Основна проблема – це нестача підприємств в Україні, здатних проводити якісний капремонт тепловозів, та заборона постачання з РФ товарів подвійного використання (може застосовуватися як у цивільній продукції, так і у військовій), до переліку яких увійшли запчастини та дизельні двигуни.

«АрселорМіттал Кривий Ріг» попри санкції РФ змогли провести глибоку модернізацію 27 тепловозів. Під час капремонтів своїх локомотивів АМКР замість російських комплектуючих почав застосовувати вітчизняні та імпортні аналоги.

Основним партнером з модернізації ТРС став Миколаївський тепловозоремонтний завод (МТРЗ), який налагодив виробничу кооперацію з низкою українських і зарубіжних виробників різного обладнання для залізничної техніки. Завдяки спільним розробкам на МТРЗ почали ставити на локомотиви дизельні двигуни відомих світових компаній – американської Cummins, англо-бельгійської корпорації АВС тощо. Крім того, встановлювати на машини новітню систему управління двигуном Heinzmann (Німеччина), роторно-пластинчастий компресор спільного виробництва з італійською компанією Mattei, сучасний тяговий агрегат змінного струму («ДП Електротяжмаш»), мікропроцесорну систему управління локомотивом і інше обладнання.

У 2018–2019 рр. «АрселорМіттал Кривий Ріг» відновив 11 тепловозів, у тому числі із заміною двигунів і глибокою модернізацією. Окрім цього, підприємство на базі своїх двох тепловозоремонтних депо змогло провести капітальний ремонт ще 16 машин. Загалом на свою дворічну програму з відновлення 27 локомотивів «АрселорМіттал Кривий Ріг» направив близько 320 млн грн.

Олексій Рибалкин, директор транспортного департаменту «АрселорМіттал Кривий Ріг»:

– Темпи модернізації наших локомотивів могли бути вищими, але поки в Україні ще не вистачає якісних тепловозоремонтних заводів. Паралельно ми почали розвивати власну ремонтну базу. Одне з наших депо спеціалізується на ремонті тепловозів серії ТГМ, інше – ТЕМ. Поточні ремонти підприємству дешевше виконувати власними силами. Окрім зниження витрат, ми підвищуємо компетенції власного персоналу, який після відновлення чергового локомотиву береться за складніші завдання. Глибоку ж модернізацію здійснюють наші ключові партнери.

«АрселорМіттал Кривий Ріг» продовжує оновлювати залізничну техніку. На початку 2019 року підприємство придбало один тепловоз. Улітку того ж року меткомбінат уклав контракт за схемою фінансового лізингу на постачання чотирьох локомотивів виробництва CZ Loko (Чехія). Ці тепловози серії Effishunter 1600 загальною вартістю 9 млн євро поступлять на підприємство у 2020 році.

Окрім цього, у квітні підприємство отримає маневровий локомобіль Mercedes-Benz Unimog Implement carrier U423 вартістю близько 15 млн грн.