Європейська асоціація залізничних вантажних перевезень (ERFA) пропонує переглянути Правила державної допомоги залізничним компаніям. Оновлення набору стандартів необхідне задля врахування змін в секторі залізничних вантажоперевезень за останні одинадцять років, вважає асоціація. З цією пропозицією ERFA звернулося до Європейської комісії.

Новий стандарт мав би уточнити умови фінансування вантажного рухомого складу, збільшити роль державного фінансування у заходах ERTMS та зменшенні рівня шуму, модернізувати Правила реструктуризації вантажного підрозділу.

ERFA нагадує, що нинішні Правила державної допомоги не переглядалися понад десятиріччя, за цей час відбулося чимало змін на залізничному ринку, які мали б бути враховані:

“…Принципово важливо в Правилах враховувати те, як розвивався сектор залізничного вантажоперевезення з 2008 року. З 2008 року всі підрозділи залізничних вантажних перевезень та оператори мали можливість повернутися до довгострокової життєздатності. Тому ERFA вбачає необхідність переоцінити стан реструктуризації залізничного відділу вантажних перевезень”.

 

«Для подальшого розвитку європейського ринку залізничних вантажів важливо мати чіткі та модернізовані Правила державної допомоги залізничним підприємствам. Сектор залізничних вантажних перевезень відіграє вирішальну роль у декарбонізації транспортного сектору, і переглянуті Правила повинні зосередити увагу на тому, як залізничний вантажний транспортможе допомогти досягти цієї мети», – сказав Дірк Штайл, президент ERFA.

“Наявні принципи створювались в конкретний момент часу з конкретним контекстом, як це чітко зазначено в самих Правилах, і слід визнати, що цей момент минув. Тому важливо, щоб перегляд принципів відбувався для того, щоб мати рамки, що відповідають потребам європейського сектору залізничних вантажних перевезень в цілому”, – додав Конор Фейган, Генеральний секретар ERFA.