Укрзалізниця планує збудувати наступного року суміщену колію 1520/1435 мм від Мостиської до Львова, що відкриє нові можливості для пасажирів, – повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

«3,5 години до Кракова плюс зі Львова у Європу швидкісними поїздами. Знаю, що про це кажуть останні років 10. Але ми зробимо це за рік. Тобто через рік українці зможуть отримати пряме швидкісне сполучення з центру Львова до Кракова, Праги, Відня», – зазначив керівник компанії на свої сторінці у Facebook.

Суміщена колія дозволить поїздам, що прямують з Європи, без втрати часу на заміну візків доїжджати до Львова, а саме до залізничної станції Скнилів. Цей пункт призначення був обраний, щоб уникнути перевантаження станції Львів, через яку прямують фактично усі внутрішньодержавні поїзди. А для Скнилова – це шанс стати міжнародним залізничним хабом, перебравши частину пасажиропотоку Перемишля. Крім того, для комфорту пасажирів Укрзалізниця планує між Скниловом, аеропортом і центральним залізничним вокзалом міста запустити ще й експрес.

«На жаль, Україна має різну ширину залізничних колій з країнами-сусідами на Заході. Змінити нашу колію на європейську неможливо, адже це коштуватиме мільярди доларів. Натомість ми вишукуємо інші варіанти інтеграції інфраструктур. І це один із них. Певен, що це буде найбільший інфраструктурний проект на заході України», — резюмував він.

Перевезення здійснюватимуть європейські оператори, оскільки в Україні немає відповідного рухомого складу. Бюжет проєкту та джерела фінансування поки що не оприлюднили, голова правління обіцяє надати інформацію згодом.

У загальному комплексі робіт необхідно вкласти 69,8 км суміщеної колії 1435/1520 мм, збудувати 3,1 км колії 1435 мм, виконати на 58,2 км розширення майданчика землеполотна, провести комплексно-оздоровчий ремонт 9,5 км існуючої суміщеної колії та реконструкцію 8 станцій, виконати реконструкцію та модернізацію інфраструктури електропостачання, збудувати інфраструктуру вокзалу станції Скнилів колії 1435 мм.

Дільниця Мостиська II – Львів входить до «крітського» міжнародного транспортного коридору № 3 (Берлін-Вроцлав-Львів-Київ). Наразі колія 1520 пролягає з України до станції Перемишль (Польща), євроколія – від Перемишля до станції Мостиська I (Україна).

Довідково:

Залізнична станція Скнилів розташована у Львові. Від вокзалу станції «Львів» вона знаходиться на відстані 5,5 км, від Міжнародного аеропорту «Львів» – 3 км та автостанції – 1 км.