Олександр Кава, заступник міністра інфраструктури України 2014-2015 рр, голова Reform Support Team by EU & EBRD, – один з небагатьох, хто публічно виступає проти введення приватної тяги. Ескперт переконує, що олігархи отримають приватні локомотиви, а УЗ – збитки, пише Голос.ua.

Олександр Кава вважає, що потреби в додаткових локомотивах немає, а приватні локомотиви лише погіршать ситуацію на ринку залізничних перевезень УЗ. Свою позицію він доводитиме  під час круглого столу “Приватна тяга – нові правила гри”, 17 жовтня о 13:30.

Попередньо ознайомитися з його аргументами можна у колонці Mind:

Чому питання про приватну тягу таке актуальне? Кільком великим компаніям, тим самим металургам і аграріям, цікаво отримати лише високомаржинальні та завантажені маршрути залізниці – у напрямку морських портів і західних прикордонних переходів. У цих компаній є скрізь своє лобі, зокрема й у структурі УЗ – вони і створюють ажіотаж навколо цього питання.

Що буде з УЗ, якщо віддати такі маршрути приватникам? У «Укрзалізниці» є ще й малозавантажені маршрути (30% у залізничній мережі УЗ. – Mind), які вона утримує за рахунок високорентабельних і завантажених маршрутів (таких у мережі УЗ 25%. – Mind). Якщо високомаржинальні маршрути заберуть – інші види діяльності УЗ швидко занепадуть.

Як відіб’ється введення приватної тяги на пасажирських перевезеннях? Держава не компенсує збитки «Укрзалізниці», які та несе через пасажирські перевезення за тарифами, які уряд навмисне встановлює значно нижче собівартості (у 2018 році збитки від пасажирських перевезень УЗ склали 5,5 млрд грн. – Mind). Тому залізниця змушена субсидувати такі перевезення з прибутку, який вона отримує від вантажоперевезень. Якщо приватну тягу введуть – УЗ позбудеться основних джерел прибутку, і пасажирські перевезення зупиняться. Першими, як найзбитковіші, перестануть працювати приміські поїзди.

Як приватна тяга відіб’ється на бізнесі в цілому? Всі компанії, які не в змозі відразу завантажити цілий склад – 54 вагона, а це майже весь середній і малий бізнес, постраждають. Адже УЗ доведеться тоді припинити всі вагонні відправлення вантажів – у них або низька маржа, або вони і зовсім перехресно субсидуються за рахунок маршрутних перевезень.

Погіршаться показники з оборотності вагонів, середньої швидкості перевезення та як наслідок – знизяться загальні обсяги перевезень залізницею. Координація і управління рухом на залізниці – складний процес. При високій інтенсивності руху впровадження приватної тяги загрожує істотним зниженням ефективності роботи системи перевезень. Хоча вантажонапруженість залізничної мережі у нас в країні вчетверо більша ніж, наприклад, у Німеччині.