У круглому столі “Приватна тяга – нові правила гри” візьме участь президент об’єднання підприємств “Укрметалургпром” Олександр Каленков. На його думку, “Укрзалізниця” має провести експеримент із запуску приватних локомотивів, не очікуючи на кінцеву дату лібералізації ринку залізничних перевезень.
Аргументи металургів Олександр Каленков представить 17 жовтня о 13:30 за круглим столом на виставці Rail Expo 2019.

“Учасники ринку зацікавлені, щоб умови гри були прописані чітко і заздалегідь. Ми не хочемо, щоб всі зміни звелися б до лише появи якогось приватного оператора, який зробив би свою маленьку монополію замість УЗ”, – зазначає Олександр Каленков.

Відповідно до угоди про “Асоціацію з ЄС” Україна має допустити приватну локомотивну тягу на колію з 2021 року. Однак вже зараз через дефіцит локомотивної тяги великі підприємства, в першу чергу підприємства гірничо-збагачувального комплексу та зернотрейдери, мають складнощі з вчасним виконанням міжнародних контрактів, пише Еспресо.

“Ми кажемо, і не лише ми, а й усі вантажовідправники, Європейська Бізнес Асоціація, Американська торгова палата – дайте можливість працювати приватній “тязі”, так, як це є в Європі, Польщі, в інших країнах, і це реально вирішить проблему простоїв. І у вигляді експерименту щоб не відкладати це на два три роки дайте вже зараз можливість компаніям на деяких напрямках використовувати свою тягу. Тим більше ряд компаній вже купують локомотиви”, – вважає Олександр Каленков.

“Найперше потрібно внести зміни до законодавства. Законопроект про дозвіл експлуатувати приватні локомотиви вже лежить у Верховній Раді. А далі потрібно ухвалити підзаконні акти”, – переконаний президент “Укрметалургпрому”.