Володимир Деменко, гендиректор “Левада Карго”, у своєму блозі на ЦТС розмірковує – “Чому “Укрзалізниця” не хоче заробляти більше?”

30-ти футові контейнери давно стали звичними для залізничних перевезень в ЄС і могли б стати підмогою в умовах дефіциту деяких видів вагонів в Україні.

В черговий раз підвищуючи тарифи на вантажні перевезення “Укрзалізниця” каже, що це вимушений захід – в іншому випадку доходів не вистачить на здійснення операційної діяльності, а про інвестиції можна буде і зовсім забути. Зважаючи на це, дивно отримувати від компанії листи-відписки, про те, чому вона не може ввести окремий тариф на нове для України обладнання та заробляти більше, виконуючи той же обсяг роботи.

1100 (1)
Мова про 30-ти футових контейнерах – вже звичному для Європейського Союзу універсального обладнанні, в якому можливо перевозити майже всі види сипучих вантажів, а також штучні вантажі на палетах. Цей вид досить швидко зайняв своє місце серед 20-ти та 40-ка футових контейнерів для перевезення вантажів мультимодальних транспортом. У нас же такі контейнери поки що використовуються досить рідко. Ми зі свого боку інвестували час і гроші, щоб спроектувати, побудувати і додати в 30-ти футовий контейнер набір можливостей із завантаження та розвантаження, яких вимагають українські реалії. Але, незважаючи на всі гасла про те, що Україна рухається в бік Європи, “Укрзалізниця” не поспішає переймати досвід західних країн.

Більше 80% платформ в Україні маю довжину 60 футів. Така платформа оптимальна для розміщення двох 30-ти футових контейнерів, що дозволяє максимально ефективно використовувати простір і перевозити більший обсяг вантажу. Однак 30-ти футовий контейнер має окремий тариф тільки в транзитному напрямку. В експортному та імпортному повідомленнях він тарифікується як 40-ка футовий. У підсумку виходить, що при перевезенні двох 30-ти футових контейнерів на 60-ти футовий платформі, платити доводиться, як за два 40-ка футових. При цьому для перевезення двох 30-ти фунтових контейнерів потрібна одна платформа, а для 40-ка футових – дві.

123456
Справедливо? Мені здається – не зовсім. Справедливо буде, якщо, наприклад, вартість на 30-ти футові контейнери буде дорівнює половині від загального тарифу на 20-ти і 40-ка футовий контейнер. “Укрзалізниця” в цьому випадку зможе отримувати на 29-36% більше від тарифу, перевозячи звичайний контейнерний поїзд з 42 платформ, а вантажовласники та інвестори матимуть стимул купувати і будувати новий вид рухомого складу.

Подібні рішення не можуть прийматися більше двох років, тим більше з огляду на фінансовий стан “Укрзалізниці”. Але це моя суб’єктивна думка. А ви як вважаєте?