Регіональний дизель-поїзд ДПКр-3 – третій поїзд у родині моторвагонного рухомого складу від Крюківського вагонобудівного заводу і другий серед дизель-поїздів. Конструктори пасажирського вагонобудування підприємства обіцяють, що поїзд буде потужним та задовільнятиме високі вимоги до комфорту пасажирів. Незабаром новий дизель-поїзд вийде на випробування, а затим – і на маршрути, повідомляють у КВБЗ.

DPKr-3 KVSZ 1 1

Нова техніка – нові люди

Першим дітищем у родині моторвагонного рухомого складу КВБЗ були два двосистемні швидкісні електропоїзди ЕКр-1 «Тарпан», що вже п’ять років трудяться на залізницях України. Другим – приміський дизель-поїзд ДПКр-2, він понад три роки курсує на лініях Львівської залізниці.

Якщо над розробкою ЕКр-1 та ДПКр-2 працювали досвідчені фахівці, лауреати Державної премії України – Олег Шкабров, Георгій Ігнатов та їхні колеги, то новий проєкт – своєрідна «дипломна робота» їх учнів: головного конструктора моторвагонного рухомого складу Олексія Гречкіна, його заступники Дмитро Єгоров та Іван Кутумов, а також їхніх колег.DPKr-3 KVSZ 4

DPKr-3 KVSZ 10

Потужний, екологічний, економічний поїзд

За основу при проєктуванні приміських та регіональних поїздів узяли європейський досвід – створення так званих модульних елементів. Модульний елемент – це, насамперед, кузов транспортного засобу, на основі якого можна складати поїзди як постійного, так і змінного струму, дизель-поїзди, мотриси. Екіпажна частина – моторні та немоторні візки – уніфікована.

А далі планування головних вагонів, салонів, дверей, міжвагонних переходів, встановлення обладнання, систем життєзабезпечення, зв’язку та інших – це вже залежно від виду і призначення поїзда, технічного завдання, умов тендерної документації.

Регіональний дизель-поїзд ДПКр-3, як і його попередник, має три вагони. Причому два з них, що є головними, моторні, один – проміжний – безмоторний. Моторні вагони комплектуються силовими установками потужністю 588 кВт. Їх постачальник – один із кращих у цій царині європейських виробників – фірма «Voith Turbo» з Німеччини.

DPKr-3 KVSZ 11

Відповідно буде й два привідні візки. Застосування двох силових установок і двох моторних візків обумовлено тендерною документацією на закупівлю дизель-поїздів. Такий підхід покликаний зменшити витрати на ремонт і обслуговування додаткових вузлів та деталей у конструкції ходових частин та составу в цілому.

Блок охолодження силової установки, який у попередньому дизель-поїзді розміщувався у підвагонному просторі, перемістився на дах головних вагонів. Така схема розташування блоків охолодження знизить вірогідність потрапляння до радіаторів пилу та бруду, що піднімаються потоками повітря із залізничного полотна під час руху поїзда, пуху рослин у весняно-літній період.

Посилено екологічний стандарт відпрацьованих газів силової установки. Тобто зменшуються викиди шкідливих речовин, забруднення навколишнього середовища.

Енергопостачання проміжного, немоторного вагона здійснюватиметься від двох генераторів силових установок, розташованих на головних вагонах.

Для пасажирів – салони першого і другого класів

Багато уваги приділили створенню комфорту для пасажирів. У вагонах дизель-поїзда ДПКр-3 встановлюють три салонні кондиціонери інверторного типу потужністю 26 кВт кожен. Такі кондиціонери забезпечують можливість плавно регулювати швидкість обертання компресора. У результаті зменшиться споживання електроенергії, що у свою чергу зменшить навантаження на силову установку, а отже, і витрати пального.

Регіональний дизель розрахований на 170 місць – першого і другого класів.

DPKr-3 KVSZ 2

У проміжному вагоні першого класу крісла розташовані за схемою 2х2. Ширина сидіння в найбільш широкій частині не менше 490-500 мм. Вони мають широкі зручні підлокітники, індивідуальні розетки з USB-роз’ємом.

У головних вагонах другого класу крісла розташовані за схемою 3х2. Ширина сидіння в найбільш широкій частині – не менше 450 мм. Між кріслами один підлокітник, індивідуальні розетки.

Частина крісел має зустрічне розташування, між ними передбачено стаціонарні столи  – це забезпечить додатковий комфорт, бо на них можна покласти гаджети, книги, інші речі під час поїздки, щоб було зручніше ними користуватися. Решта сидінь мають відкидні столики, розташовані у спинці сидіння, що попереду.

У кожному з вагонів будуть по два багажні стелажі, усього шість на состав. Тож пасажирам буде де розмістити свої речі під час подорожей. А у вагоні першого класу передбачені ще й багажні полки з софітами. Тобто пасажири зможуть використовувати індивідуальний світильник для власних потреб.

Інтер’єр не передбачає салонних поручнів, бо всі пасажири зручно розмістяться на своїх сидіннях, їм не потрібно триматися під час руху. При цьому для комфортного пересування пасажирів салоном під час руху на крайньому ряду крісел передбачено спеціальні ручки.

Оскільки у новому регіональному поїзді вагони різного класу, то вони матимуть внутрішні салонні двері з тамбурними перегородками. Пасажири будуть відокремлені від тамбурної зони і почуватимуться ще комфортніше.

DPKr-3 KVSZ 12

Для швидкої посадки та висадки пасажирів слугуватимуть 12 двостулкових автоматичних вхідних дверей – по чотири на кожен вагон. Широкі зручні двері стануть у нагоді під час евакуації пасажирів у разі виникнення пожежі.

Тендерною документацією обумовлено застосування висувного пандуса для посадки-висадки пасажирів із особливими потребами у візках. Такий підйомний пристрій увійшов до конструкції ДПКр-3.

Взимку буде тепло

Як і автоматичні відкидні сходинки з нішею вхідної зони. Застосування таких сходинок дозволить уникнути налипання на них снігу та льоду. А отже, пасажири зможуть безпечно й швидко зайти чи вийти з вагонів.

Для експлуатації у холодну пору року призначені й рідинні обігрівачі, яких усього буде шість – по два на кожен вагон. Це дозволить забезпечити надійну роботу системи опалення і скоротить час на попередній підігрів салону і силових установок перед запуском у зимовий період.

А ще конструктори передбачили електропідігрів салону при непрацюючих силових установках і опаленні. За рахунок застосування спеціальних електричних нагрівачів здійснюється функціонування системи опалення салону від мережі 380В без вмикання силових установок і обігрівачів. Це забезпечить економію дизельного пального і попередній підігрів салону перед подачею на посадку в холодні дні.

DPKr-3 KVSZ 6

DPKr-3 KVSZ 9

Щоб час у дорозі минув швидше, у нагоді пасажирам стануть салонні монітори, які забезпечать можливість переглядати фільми, кліпи, новини, музику або іншу медіаінформацію, що транслюватиме бригада, яка обслуговує поїзд.

Серед нових опцій для машиністів – візуальний контроль рівня пального в баках. Для цього передбачено спеціальні оглядові віконця.

Для обслуговуючого персоналу в одному з головних вагонів передбачено службове купе для начальника і бригади поїзда.

Екстер’єр яскравий і витончений

Кольорове рішення екстер’єру передбачає використання перлинно-білої і темно-синьої фарб на кузовах вагонів. Фальшборти і дах будуть приємного сірого кольору, темно-сірим будуть поєднані в одну смугу вздовж усього вагона великі вклеєні вікна. Таким же темно-сірим буде розфарбована верхня частина маски, червоним – передня панель маски та колієочисник. Чорний застосовуватиметься при фарбуванні підвагонного обладнання.

DPKr-3 KVSZ 8

Інтер’єри нового дизель-поїзда поєднають у собі синій колір оббивки сидінь, світлий колір стінових панелей, тамбурних перегородок. Столики, стаціонарні столи, підлокітники будуть кольору «клен», тобто світлого відтінку деревини.

DPKr-3 KVSZ 5

Дедалі більше деталей і вузлів транспорту соціального призначення виготовляють безпосередньо на Крюківському вагонобудівному. Зокрема блок обігріву скла, ящик підключення до трифазної мережі з управлінням від головного комп’ютера поїзда (для дизель-поїздів ДПКр-2 та -3). Комп’ютер «Selectron» керуватиме й розподільними шафами системи автоматизованого управління, конт­ролю та діагностики, виробництво яких освоїли електромонтажники КВБЗ.

DPKr-3 KVSZ 13

Складання нового дизель-поїзда ДПКр-3 знаходиться на завершальній стадії. Далі – випробування і робота на маршруті.