«АрселорМіттал Кривий Ріг» уклав контракт за схемою фінансового лізингу за підтримки OTP Leasing на постачання чотирьох локомотивів виробництва CZ Loko (Чехія), повідомили в компанії. Тепловози серії Effishunter 1600 загальною вартістю 9 млн євро поступлять на підприємство у 2020 році.

Андрій Павлушин, генеральний директор OTP Leasing: 

– Для нас це перший крок у цьому напрямку – у фінансуванні операцій з локомотивами, які разом з авто- і агротехнікою, вантажівками та вагонами поповнять портфель наших основних продуктів.

Олексій Рибалкин, директор транспортного департаменту «АрселорМіттал Кривий Ріг»: 

– CZ Loko – одне з провідних підприємств залізничного машинобудування у Центральній Європі. Наш меткомбінат першим в Україні буде використовувати в роботі чеські локомотиви нового покоління. Планується, що два з чотирьох тепловозів CZ Loko будуть задіяні у обслуговуванні нового відділення безперервної розливки сталі (проект МБЛЗ-2,3), будівництво якого планується завершити цього року.

Тепловози Effishunter 1600 оптимізовані для маневрових і важких робіт на промислових гілках, зокрема – у металургійній та добувній промисловості. Це сучасні потужні машини, на яких встановлено дизельний двигун Caterpillar потужністю 1550 кіловат і генератор тяги Siemens. Вони оснащені цифровою системою управління, круїз-контролем, електродинамічним гальмом і захистом від ковзання (при тязі). Переваги цих тепловозів – висока надійність і шумоізоляція, екологічність, хороша оглядовість, безпека обслуговування.

Раніше, на початку 2019 року, «АрселорМіттал Кривий Ріг» придбав тепловоз ТМ2У-9043. В цілому локомотивний парк для обслуговування металургійного виробництва налічує 126 одиниць. Ще 50 вивізних і маневрових локомотивів використовуються у гірничому департаменті.

Закупівля нових тепловозів разом з їхньою модернізацією та відновлювальними ремонтами надають можливість підприємству нарощувати ефективний залізничний парк. Від минулого року на тепловозах меткомбінату почали встановлювати американські дизельні двигуни нового покоління Cummins. А цього року вперше на кар’єрний локомотив ТЕМ7 був встановлений новий двигун компанії Anglo Belgian Corporation (АВС), яка є одним з основних виробників дизельних двигунів у світі (заснована у 1912 році за участю винахідника дизельного двигуна Рудольфа Дизеля). У 2019 році гірничий департамент «АрселорМіттал Кривий Ріг» планує поставити двигуни АВС ще на двох своїх локомотивах.

Локомотив EffiShunter 1600 у кольорах фінського перевізника Fennia Rail. Фото: CZ LOKO