ADY (ЗАТ «Азербайджанська залізниця») та французька компанія Alstom домовились щодо умов і термінів надання технічної підтримки локомотивному парку, про це пише REUA з посиланням на сайт ADY. Договір підписали голова ADY Джавід Гурбанов і виконавчий директор компанії Alstom по Азербайджану, Грузії, Узбекистану і Туркменістану Ельшан Зейналов.

Як раніше повідомлялося, згідно з угодою від 12 травня 2014 року, ADY від французької Alstom Transportation S.A. має отримати 50 локомотивів змінного струму виробництва Alstom, 40 з яких будуть експлуатуватися на вантажних перевезеннях за маршрутом Баку-Тбілісі-Карс, ще 10 – на пасажирських перевезеннях.

У травні цього року компанія Alstom завершила виконання зобов’язань за контрактом із ЗАТ “Азербайджанська залізниця” (ADY) щодо поставки 10 пасажирських електровозів Prima M4 (AZ4A), які здатні розвивати швидкість до 160 км/год і відрізняються низьким енергоспоживанням. AZ4A використовуються для пасажироперевезень на далекі відстані.

Перший з 40 вантажних локомотивів Prima T8 (AZ8A) був отриманий ADY у грудні 2018 року. Локомотив виготовлений на підприємстві «Електровоз құрастиру зауити» (ЕКЗ) в Казахстані. Локомотив Prima T8 має 8 осей і являє собою один з найбільш потужних електровозів в світі. Ця модель, що складається з двох секцій, здатна тягнути складу до 9 тис. тонн і розвивати швидкість до 120 км/год, потужність встановленого двигуна при цьому 8,8 МВт. AZ8A розроблені для експлуатації при температурі від -25 ° C до + 50 ° C. Завдяки своїй модульній конструкції вимагає мінімального технічного обслуговування і відрізняється високим рівнем надійності і низьким рівнем вартості життєвого циклу.