Британська благодійна організація Riding Sunbeams (RS) у серпні запустить пілотний проект, який може прокласти шлях для використання сонячних панелей для подачі струму безпосередньо до залізничної електромережі, що надає живлення для тягового рухомого складу, розповідає Railjournal.

Проект має на меті розробити систему живлення напругою 33 кВ змінного струму, який передаватимуть від точок електромережі (ГСП) до підстанцій, які подають постійну енергію на третю рейку.

Наразі RS встановлює 135 сонячних батарей на занедбаних землях поблизу станції Олдершот на лінії Лондон Ватерлоо – Алтон, що належить Південно-Західній залізниці (SWR). Фотоелектричний демонстратор потужністю 30 кВт буде підключений через допоміжний трансформатор до залізничної системи для подачі живлення на світлове та сигнальне обладнання. Потім дані тестування будуть використані для проектування та тестування систем.

На думку розробників, потужність сонячної генерації може щорічно забезпечувати близько 10% потреб енергії 750 В постійного струму, необхідної для живлення поїздів на електрифікованих лініях Британії.

У 2017 році компанія RS провела шість техніко-економічних досліджень у південно-західній Британії, вивчаючи, як невеликі сонячні ферми, що розташовані поруч із залізницями і належать місцевим громадам, можуть постачати відновлювану електроенергію безпосередньо до залізничної мережі для електропоїздів. Дослідження показало, що потужність сонячної тяги виправдовує фінансові витрати і є доцільною з технічної точки зору.

“Потужність сонячної тяги вирішує дві проблеми для децентралізованої генерації відновлюваної енергії: вона пропонує новий спосіб фінансування недотаційної сонячної енергії у Британії та надає можливість обійти обмеження потужностей енергосистеми”, – заявляє розробник RS. “Тим часом, це ати абсолютно нові переваги громадам населених пунктів, що розташовані вздовж залізничних колій”.

Хоча проект спочатку планувалося проводити за допомогою інвертора постійного струму для розробки прямого з’єднання від сонячних батарей до тягових підстанцій залізничної мережі постійного струму, розробник RS виявив, що це неможливо через відсутність необхідного обладнання.

Натомість RS використовуватиме наявне обладнання для підключення до електромереж змінного струму 33 кВ, які передають живлення від точок електромережі (ГСП) до підстанцій, які подають постійну енергію на третю рейку.

«Цей підхід також допомагає подолати велику технічну проблему для відновлювальної сили тяги залізниці: переривчастість як вантажу, так і постачання. Використовуючи цей метод, нам не потрібно буде інтегрувати сховище”, – переконують в Riding Sunbeams.

«Залізнична галузь відіграє важливу роль у скороченні викидів вуглецю. SWR скоротила викиди на 33% за останні 12 місяців і продовжує встановлювати поновлювані джерела енергії та інші технології, щоб скоротити наші викиди вуглецю на 60% в цілому протягом наступних п’яти років, – каже керівник відділу з питань сталого розвитку, пані Амелія Вудлі. “Нещодавно у Британії було прийнято законодавство про чисті нульові викиди. Це найкращий момент для співпраці з Riding Sunbeams та зміни способу відповіді на цей глобальний виклик залізничної галузі”.