Турецька вагонобудівна компанія TUDEMSAŞ (Turkiye Demiryolu Makinalari Sanayi A.S.  при Міністерстві транспорту та інфраструктури Туреччини) створила 2 прототипи вантажних вагонів на замовлення ADY (Azərbaycanda dəmir yolunun – Азербайджанська залізниця), повідомляє REUA з посиланням на Міністерство торгівлі Туреччини. Всього підприємство  планує виробити для Азербайджану 600 вантажних вагонів.

За даними турецьких ЗМІ, генеральний директор компанії TUDEMSAŞ Мехмет Башоглу виступив з заявою, що випробування прототипів успішно завершені:

“Вироблені нами вагони не підходять для азербайджанських залізниць, які мають російський формат (широка колія 1520 мм – ред.). Наше поточне виробництво не відповідає необхідному формату колії. Тому ми розробили і випробували два прототипи вантажних вагонів – типу EA, придатних для залізниць обох країн, і очікуємо замовлення”.

Варто зазначити, що експорт турецьких вагонів в Азербайджан оцінюється на загальну суму в 36 мільйонів доларів (600 вагонів). Після введення в експлуатацію, вагонний парк курсуватиме у напрямку Баку-Тбілісі-Карс.

TUDEMSAS засновано в 1939 році для ремонту паровозів і вантажних вагонів. У 1953 році з розвитком залізничного транспорту почало виробляти вантажні вагони. В даний час компанія здійснює ремонт вантажних і пасажирських вагонів та проведення вантажних вагонів і запасних частин будь-якого типу.