У 2019 році «АрселорМіттал Кривий Ріг» (АМКР) удвічі збільшує темпи відновлення локомотивного парку, проте цього все одно недостатньо. Миколаївський тепловозоремонтний завод модернізував три локомотиви АМКР, чотири машини металурги отримають від ремонтників в серпні-жовтні, ще три машини відправляться на капремонт в кінці червня, пише REUA з посиланням на прес-службу компанії.

Андрій Кіндрат, заступник директора транспортного департаменту з логістики «АрселорМіттал Кривий Ріг»:

– Для парку в 126 машин, який обслуговує метвиробництва, такі темпи модернізації недостатні. Річна потреба в капремонті (його проводять раз в шість років) у нас становить близько 20 машин на рік. Основна проблема – це нестача підприємств в Україні, здатних проводити якісний капремонт тепловозів. Саме тому ми шукаємо таких виконавців не тільки в Україні, але за кордоном, де можуть відновлювати до заводських характеристик локомотиви серії ТГМ і ТМ.

Фото Арселор Міттал Кривий Ріг

Друга проблема, додає Андрій Кіндрат, пов’язана з припиненням Росією експорту в Україну запасних частин (товарів подвійного призначення, які можуть бути використані як у цивільному секторі, так і військовому). А саме заміна дизелів є основою модернізації локомотивів. Вихід зі становища «АрселорМіттал Кривий Ріг» бачить у встановленні американського дизельного двигуна нового покоління Cummins. У порівнянні з російськими аналогами він малогабаритний, економічний, з меншим об’ємом споживання ПММ. Один з них в порядку експерименту було встановлено на тепловоз в 2018 році і довів свою ефективність. У 2019 м найбільше гірничо-металургійне підприємство України отримає вже 5 локомотивів з американськими двигунами.

Модернізація одного тепловоза обходиться підприємству в 12-13 млн грн. Витрати на 11 машин в цьому році орієнтовно складуть 132-143 млн грн.

Паралельно «АрселорМіттал Кривий Ріг» розвиває власні ремонтні потужності на базі своїх двох тепловозоремонтних депо. Одне з них спеціалізується на ремонті тепловозів серії ТГМ, інше – ТМ. Тепер підприємство стало проводити комплексні поточні ремонти своїми силами. Так, з листопада 2018 по травень 2019 го залізничники «АрселорМіттал Кривий Ріг» без залучення підрядників відновили 5 машин. Для підприємства це дешевше, а для його працівників – можливість заробити додаткові гроші і підвищити кваліфікацію.

«АрселорМіттал Кривий Ріг» поповнює парк тепловозів не тільки за рахунок ремонтів, а й придбань на ринку. Так, на початку року куплений ТМ-2У. Ще чотири локомотива підприємство планує купити в 2020 році.